Zidna gušterica

Zidna gušterica (Podarcis muralis) živi u šumama, kamenitim područjima, livadama i poljima, te urbanim i ruralnim područjima. Veličina joj je od 7 do 8 centimetara, a mužjaci su veći od ženke. Većina jedinki je smeđe ili sivkaste boje, no moguća su i zelenkasta obojenja s tamnim i svijetlim prugama.


Trbuh je blijede boje s malo narančastog obojenja, a na trbušnim pločicama mogu se vidjeti plave točke.
Spolno su zrele s 2 godine, a za vrijeme parenja mužjaci se moraju natjecati za naklonost ženke. Prilikom parenja mužjak čeljustima drži ženku za bočnu stranu tijela. U leglu se može naći do 10 jaja.

Opširnije:Zidna gušterica

Smeđi medvjed

Smeđi medvjed (Ursus arctos) nastanjuje Euroaziju i Sjevernu Ameriku, dok je u zapadnoj Europi gotovo istrijebljen.
Riječ je o rijetkoj i zaštićenoj vrsti, životinji koja može narasti od 1.2 do 2 metra visine u ramenima, dok u uspravnom položaju može doseći i do 4 metra.
Težina im varira od 150 do 1100 kilograma kod mužjaka i 100 do 450 kilograma kod ženki. Smeđi medvjed jako je kopneni mesožder čije kandže mogu doseći dužinu 12 centimetara, a kojima rastrga žrtve.
Svoj teritorij čuvaju, a ovisno gdje se nalaze imaju i prehranu različitu. Mogu preživjeti hraneći se samo biljnom hranom, primjerice bobicama, žirom, kestenima ili voćem, no ipak im je riba posebna poslastica. Jede kukce i razne sisavce, srndaće, jelene, losove i sobove.

Smeđi medvjed Kuterevo

Opširnije:Smeđi medvjed

Šumska sova

Šumska sova (Strix aluco) aktivna je noću i vrlo je rijetko ljudi mogu vidjeti u prirodi, no poznata je zbog svog prepoznatljivog glasanja. 
Sova može imati dužinu tijela od 30 do 40 centimetara, a težiti do 650 grama. Raspon krila može biti od 90 do 105 centimetara. Spolnu zrelost dosežu s 1 do 2 godine, a gnijezde se od ožujka do svibnja. Boja perja varira od sive do crvenosmeđe.

Opširnije:Šumska sova

Poljski vrabac

 

Poljski vrabac (Passer montanus) živi na gotovo cijelom području Europe, te u Sibiru. U Australiju i SAD donijeli su ih doseljenici.
Ove ptice mogu doseći 14 centimetara dužine, te biti teški oko 25 grama. Raspon krila im je oko 20 centimetara. Mužjaci i ženke imaju istu boju perja, smeđu glavu i crne pruge na gornjem dijelu tijela.
Često se mogu pronaći u ruralnim područjima, ali i u gradskim parkovima. Gnijezdi se u kolonijama dvaput godišnje od travnja do srpnja. Svoje gnijezdo gradi od trave, pamuka i slame, a mladi ptići se izlegnu za 12 dana.
Tipični životni vijek im je oko dvije godine, a hrani se pretežno sjemenjem i zrnjem. Mogu jesti i beskralježnjake, posebno tijekom sezone parenja kada se mladi hrane uglavnom životinjskim mesom, primjerice kukcima i paucima.
Važni su u poljoprovredi jer jedu štetne kukce, no u nekim dijelovima svijeta na poljskog vrabca gledaju kao na štetočinu jer ponekad oštećuje žitarice i voćke.

Opširnije:Poljski vrabac

Kućni pauk

 

Kućni pauk (Pholcus phalangioides) je najčešća vrsta iz porodice Pholcidae. Česti je stanovnik mnogih domova, a može se naći kako u kutevima zidova ili u podrumima vise naglavačke.Ovi žutosmeđi pauci izgrađuju velike i ravne mreže, a vrijeme provode sami čekajući plijen. Društveni postaju samo u vrijeme parenja, a mogu doživjeti do 3 godine. Ženka obično ima 20 do 30 jaja.Hrane se kukcima, komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima.

Opširnije:Kućni pauk